NATIONEN

 

Tine har mål om 100 prosent norsk fôr til kyrne – dette er status

·        
PROSJEKT SELVFORSYNING

 

·         SELVFORSYNING

 

·         TINE

 

·         GROVFÔR

 Turid Hanseth, gir seg som melkebonde etter 22 år. I løpet av 2019 selger hun melkekvota si.
I 2008 fikk Turid hjerneslag, klarte å trene seg opp igjen og fortsatte som bonde. Nå sier kroppen stopp.
Samboeren Jan Inge Demdal(53) er lastebilsjåfør for Tine på strekningen Ålesund-Oslo.
De har to døtre på 18 og 21 år, ingen ønsker å ta over og drive gården videre. 
melkebonde
kvinnelig bonde
selger melkekvota
landbruk
melkebruk
båsfjøs
distrikt

 

– Tine klarer ikke å øke norskandelen alene, sier kommunikasjonsrådgiver Anette Ivsett. Foto: Mariann Tvete

Åpne deleknapper for artikkelen

 12.07.24 20:39

 Lars Bilit Hagen

Tine er fremdeles et godt stykke unna å ha kyr som kun spiser norsk fôr, men den negative trenden har i hvert fall snudd.

Prosjekt: Selvforsyning

Les alle sakene

Grasekspert og bonde Kim Viggo Weiby uttalte nylig til Nationen at bedre kvalitet på graset kan redusere behovet for importerte råvarer til kraftfôr.

Tine har vært ambisiøse, de har uttalt at de vil at melkebøndene skal fôre dyrene med utelukkende norsk fôr.

Men mellom 2010 og 2018 var trenden negativ, og norskandelen i fôret til melkekyrne gikk nedover. I 2018 var norskandelen på 79,5 prosent, ifølge Anette Ivsett, kommunikasjonsrådgiver i Tine.

Nå har den derimot økt litt igjen, og er på 81 prosent.

https://g.acdn.no/obscura/API/dynamic/r1/ece5/tr_400_2000_s_f/0000/nati/2024/6/11/20/DSC03546.jpg?chk=76F6AF

LES OGSÅ

– Den som kan påvirke hvor mye soya vi skal bruke i norsk landbruk er egentlig bonden selv

 

I likhet med Weiby, peker også Tine på bedre grovfôr, som et viktig tiltak for økt selvforsyning innen melkeproduksjonen.

– Det betinger grovfôr av bedre kvalitet, både med tanke på høyere energiinnhold og proteininnhold. Høyere proteininnhold vil gi mer rom for norsk korn i fôrrasjonen som er det andre grepet, nemlig å sikre behovet for norsk korn. Andre tiltak kan være teknologiske grep som forbedrer bruksområdet til norsk korn, men det er nok en noe lenger vei å gå, sier Ivsett.

– Hvordan kan Tine stimulere til økt norskandel?

– Tine klarer ikke å øke norskandelen alene, men vi har blant annet et grovfôrprogram hvor rådgiverne våre tar i bruk all tilgjengelig kunnskap og teknologi for å bedre bondens økonomi og samtidig øke andelen norsk fôr.

– Rådene dreier seg om hvordan øke proteininnholdet i fôret, optimalisere antall slåtter og høste til riktig tidspunkt, gjødsling og ikke minst bruk av værdata og digitale løsninger.

– I Østerrike selges det for eksempel melk hvor dyrene kun har spist høy. Hvorvidt kan det være mulig for Tine å etablere egne produkter fra kyr med 100 prosent norsk fôrresept?

– Det er mulig å gjennomføre, men svært kostbart og ikke noe vi på nåværende tidspunkt har planer om, sier Ivsett.

Les mer om: artikkelemnene

·         Prosjekt Selvforsyning

 

·         Selvforsyning

 

·         Tine

 

·         Grovfôr