Kristen Mediaallianse Drift AS

 

 

 

 

 

 

 

Jonas Gahr Støre skaper overskrifter i Iran og Israel


En telefonsamtale mellom Jonas Gahr Støre og Irans president skaper overskrifter i Iran og Israel.
 Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

 

 

 

En telefonsamtale mellom Jonas Gahr Støre og Irans president skaper overskrifter i Iran og Israel. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Iran bruker Jonas Gahr Støres samtale med landets president til å legitimere Hamas, melder Jerusalem Post.

Martin Gellein 

Assisterende redaktør

Publisert: 06.11.2023 kl 14:31

 

Lørdag hadde Norges statsminister Jonas Gahr Støre hadde en telefonsamtale med Irans president Ibrahim Raisi, melder Aftenposten 5. november.

– Støre uttrykte sterk bekymring for den humanitære situasjonen i Gaza og situasjonen for sivile som følge av krigføringen og mangel på mat, medisiner og drivstoff. Norge støtter en humanitær pause. De humanitære behovene er svært store, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

Nyheten om Gahr Støres samtaler med Iran skapte overskrifter også i iranske og israelske medier.

– Det iranske regimets leder sier han ønsker Norges posisjon til å støtte en våpenhvile velkommen. Iran «understreket også behovet for en internasjonal innsats for å oppheve blokaden» av Gaza, melder regime-kontrollerte iranske medier som Tasnim og Fars News, ifølge Jerusalem Post.

– Presidenten ønsket også velkommen Det norske justisdepartementets åpenhet for å etterforske [Israels] krigsforbrytelser i Gaza, og kunngjorde at landet ønsker å samarbeide om etterforskningen av det sionistiske regimets, og den amerikanske støtten til, disse forbrytelsene, slik at de ikke skal forbli ustraffet, melder de iranske mediene ifølge Jerusalem Post.

Iranske medier understreket samtidig at Hamas er valgt ved et demokratisk flertall av det palestinske folket. Hamas er den «lovlige, valgte og legitime regjeringen i Gaza», ifølge regimet i Iran og deres medier.

– Norges statsminister Jonas Gahr Støre har kalt Israels svar på Hamas-massakren «uforholdsmessig», skriver Jerusalem Post.

Jerusalem Post skriver også om Norges tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldts kritikk av Israels militære operasjoner mot Hamas.

– Dager etter at Hamas myrdet 1,400 mennesker i Israel, kritiserte Norge Israel for den «uakseptable» beleiringen av Gaza. «Israel har rett til å forsvare seg ... men kan ikke bruke alle mulige midler», sa utenriksminister Anniken Huitfeldt til NRK. «Jeg fordømmer denne beleiringen», sa Huitfeldt ifølge Jerusalem Post.

Ifølge de iranske mediene hevdet Gahr Støre i samtalen med Raisi at verden er komplisert og at «Norge er klar over den viktige og effektive rollen Den islamske republikken Iran har i regionen, og verdsetter innsatsen for å få kontroll over spenningene.»

– Den iranske henvisning til Norge fremstår som en måte å forsøke å legitimere Hamas på, skriver Jerusalem Post.

Hamas-leder besøkte Teheran

Søndag avla Hamas' øverste leder, Ismail Haniyeh , Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, et uanmeldt besøk i Teheran, melder det tyrkiske nyhetsbyrået AA.

I samtalen med Haniyeh understrekt Khamenei sin betingelsesløse støtte til Hamas' rettferdige kamp mot «sionistene».

– I en telefonsamtale med Norges statsminister Jonas Gahr Støre lørdag, gav Irans president Ebrahim Raisi uttrykk for at Israels angrep i Gaza er et resultat av amerikanske våpenleveranser til landet, melder AA.

Både Iran og Tyrkia avviser at Hamas er en terrororganisasjon, også etter massakren på israelske sivile lørdag 7. oktober.

Før sin avgang var heller ikke Norges daværende utenriksminister Anniken Huitfeldt villig til å definere Hamas som en terrorgruppe. Huitfeldt hevdet det var «unaturlig». Norges statsminister gjorde det først dager etter at massakren fant sted.