https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=b3fe85b7-7c19-56d5-adb1-19da5e81f57b&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=112&scaleup=1

 

Hvem vil ha etnisk rensking?

 

 

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=4727be41-5bae-53c6-bf85-9c2c9e8972d1&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

 

SIVILE TAP: Skylden for den humanitære tragedie i Gaza må legges på Hamas. Det er helt og holdent deres skyld, skriver Marian Eigeles. Foto: Adel Hana / AP / NTB

Debatt

Marian EigelesOslo

Publisert: 12.01.2024 20:17Sist oppdatert: 20:17

Rett som det er blir Israel anklaget for å praktisere apartheid og etnisk rensking. Ondsindig løgn, alt sammen! Kan det være tale om apartheid, når det på strendene i Haifa og Netania ligger både jøder og arabere?

Er det apartheid når jødiske og arabiske leger arbeider side om side på Hadassa og andre israelske sykehus for å behandle jødiske og arabiske pasienter som ligger i samme rom?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=5c2946a2-8e76-5e6f-aa94-2eea6f058bde&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=100&scaleup=1

LES OGSÅ

Israel må svare for internasjonal domstol etter anklager om folkemord

Er det etnisk rensking, når arabere fra Judea og Samaria arbeider i en israelsk bedrift og får samme lønn som sine israelske kollegaer?

Faktum er at Hamas og andre terrororganisasjoner har etnisk rensking på programmet. De vil avskaffe den jødiske stat og erstatte den med en stat hvor jødene ikke har noen plass.

Dette gjør at krigen Israel er nødt til å føre mot Hamas er en krig for å overleve. Det handler om å vinne eller forsvinne. Derfor er Israel nødt til å trosse verdens opinion og gå så brutalt til verks som dets soldater gjør. På dette punkt er verdens opinion urettferdig.

 

 

Gaza-konflikten er i aller høyeste grad religiøs

 

 

 https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=3cd62323-6578-5a31-a4b3-24cbba9986a7&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

Biskop emeritus Munib A. Younan på besøk i Bergen domkirke. Foto: Birgit Opheim

Debatt

Marian EigelesCand. theol, Oslo

Publisert: 08.12.2023 05:00

Både Dagen og Vårt Land av 1.12 referer en tale som biskop emeritus Munib Younan har holdt i Bergen domkirke. Ifølge biskopen er Gaza-konflikten kun politisk og ikke religiøs.

Han mener også at det ikke er en krig mellom muslimer og jøder. Det er merkelig at en slik uttalelse avgis av en person som bor i Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For i Midtøsten eksisterer ikke et skille mellom politikk og religion. De er vevet inn i hverandre. Og islam, som er Midtøstens dominerende religion, er en politisk og militær religion.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=197939a4-41e9-5ab7-8e70-dd2303c3745d&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=100&scaleup=1

LES OGSÅ

Palestinsk biskop: – Konflikten i Gaza er ikke bibelsk, den er politisk

Da Hamas-terroristene gikk løs på israelerne ropte de «Allahu Akbar» (Allah er stor). Hams er en forgrening av Muslimsk Brorskap som har en religiøs agenda. Deres endelige mål er opprettelsen av en verdensomfattende kalifat. Det skal altså ikke være noen tvil om konfliktens religiøse karakter.

Biskop Younan har et grunnleggende problem: I likhet med kirkelederne flest, leser han Bibelen med erstatningsteologiens briller.

Dette hindrer ham i å innse at Gud fortsatt er Israels Gud og at Israel fortsatt er hans utvalgte folk. Og dermed at alle løftene Gud har gitt dette folk fortsatt er gyldige landløftene der inkludert.

Troen på disse løfter er kristensionismens kjerne og stjerne. Biskopen avviser denne tro og går til felts mot kristensionismen.

Men tilbake til Hamas. Deres mål er avskaffelsen av den jødiske stat. Dermed angriper de selveste Guds frelsesplan.

For gjenopprettelsen av den jødiske stat et villet av Gud. Dette er et ledd i en prosess som vil ende med at Jesus Messias vil komme tilbake.

På dette punkt er Israels håp og kirkens håp ett. For også jødene venter at Messias skal komme.

.

Det spørres om ikke det er på tide at biskop Younan og andre kirkeledere i Midtøsten og verden for øvrig ser at Israels gjenreisning er et vårtegn og ikke en ulykke.

For oss må dette være en utfordring til bønn. En bønn om at Gud skal kurere disse ledere for deres teologiske blindhet.

Kommentarartikler

 

Kristen Mediaallianse Drift AS

 

Medias dekning av krigen i Israel:

Frakoblet virkeligheten

 

 

Et israelsk flagg er plassert på vrakene av kjøretøy fra terrorangrepet i Israel 7. oktober.  Kjøretøyene ble samlet inn og plassert i et område nær Gaza-grensen etter angrepet, der 1200 mennesker ble drept og rundt 240 mennesker ble tatt som gisler.
 Foto: NTB/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Et israelsk flagg er plassert på vrakene av kjøretøy fra terrorangrepet i Israel 7. oktober. Kjøretøyene ble samlet inn og plassert i et område nær Gaza-grensen etter angrepet, der 1200 mennesker ble drept og rundt 240 mennesker ble tatt som gisler. Foto: NTB/AP Photo/Ohad Zwigenberg

På NTB leser vi at Hizbollah har angrepet Israel med 60 raketter. Angrepet er «et svar» på Israels attentat på Hamas-bevegelsens politiske nestleder Saleh al-Arouri i Beirut tidligere i uka, heter det i en kunngjøring.

Anita Apelthun Sæle

Politisk redaktør

Publisert: 07.01.2024 kl 23:45

 

 

 

 

 

Det er helt sikkert riktig at det kom 60 raketter mot Israel i går. Om attentatet på al-Arouri var israelsk har vi enda ikke fått vite. Terrorbomben i Iran et par dager før, tok IS overraskende ansvar for. Israel fikk først «skylden». Men IS har sin egen agenda, selv om de er en del av krigen mot Israel, demokratiet og Vesten de og.

Det som forundrer meg er at 60 raketter fra Hizbollah er en nyhet. Meg bekjent har det kommet raketter fra Libanon forløpende. Er media frakoblet virkeligheten?
Jeg får i alle fall daglig varsel om at det kommer raketter mot Israel fra Libanon, Gaza og også Vestbredden og til og med Yemen. I dag har Hizbollah-raketter truffet et hotell i Nord Israel. Men i NRK har vi nesten bare hørt om de bomber som faller i Gaza – og islamistenes rakettregn hele tiden, blir redusert til «svar» på noe Israel har gjort.
På samme måte er opptellingen av lidelser og mennesker drept i konfliktene rundt de ulike utgaver av islamsk stat i Midtøsten.

Israel skal ha brukt 30 000 bomber mot Gaza. Det er mye, og mye må til når fienden har barrikadert seg i 500 km tuneller under jorden, der også basen for deres stadige rakettkrig mot Israel ligger.
Men før Israel gikk inn i Gaza, var det brukt 10 000 raketter mot Israel.
Og teller en islamistiske raketter siden forrige Gazakrig, er det sikkert 30 000 eller mer mot jødestaten som de har på programmet å utslette (innrømmet av politisk leder for Hamas, Osama Hamdan, i intervju i NRK med Yama Wolasmal).

Det var så vanlig med raketter og andre angrep fra Gaza at folk den 7. oktober ikke tok alarmen alvorlig i tide. De trodde de var et varsel om «normalt» daglig rakettangrep. Det ble til manges død. 1200 drepte og 6000 lemlestede, skadete og ødelagte er tallene fra den verste terror gjort mot Israel etter Holocaust.

En israelsk kvinne ringte meg en gang og gråt: Vi kan leve med de døde. Men de lemlestede, funksjonshemmede, mentalt skadete blir for mye, sa hun.
Israel opplevde «Utøya» ganger 20, minst. Før de endelig svarte etter 7. oktober.
Og verden ser bort fra det? 2500 aktører som mannen fra Utøya, kom inn i Israel 7. oktober, og noen ligger kanskje gjemt i terrorceller ennå.

Israels krig er ingen erobringskrig, eller okkupasjonskrig, som noen vil mistenkeliggjøre den som. Det er en forsvarskrig mot terror Israel ikke kan leve med, mer enn Norge skulle kunne leve med et stadig gjentatt Utøya!

 

Israels krig er en forsvarskrig mot terror Israel ikke kan leve med, mer enn Norge skulle kunne leve med et stadig gjentatt Utøya!
Anita A. Sæle

 

Vi må hykle litt mindre i dette landet, og ikke forlange at Israel skal tåle det vi selv ikke vil tåle.
NRK burde betenke det – før de hvitvasker Hamas enn mer.
Og alle tall NRK har fra Gaza-krigen oppgir de selv å være Hamas-tall. En pålitelig kilde?
Hamas rapporterer om 27 000 døde. Mange kvinner og barn. Det er redselsfullt, og mange for mange. Krig tar liv, også forsvarskrig, men angriperen må alene bære skylden og ansvaret. Og det er ikke Israel.
Tallene er ikke verifisert, og kan bli mindre om en får en nøytral instans til å telle like. Men uansett all krig og en død, er for mye.
Når vil likevel har krig i Midtøsten, må vi tenke rasjonelt. Og å tenke er å sammenligne.
I Syria, der Vesten i 2011 deltok for å utrydde terrororganisasjonen IS, ble 600 000 sivile drept. Det er 20 ganger høyere tapstall enn i Israels krig i Gaza til nå. Israel må altså være mer presis og tilbakeholden i sin bombing.

Siden 2014 har det vært krig i Jemen, også med en islamittisk terrororganisasjon og antallet sivile døde er kommet opp i 370 000. Det er mer enn ti ganger så høye tall som i Gaza. Men der skrek ikke NRK daglig opp over de høye tap av liv.

Hva med proporsjonalitet? Og hva med proporsjonalitet i nyhetsdekningen? Vi har hatt Gaza på Dagsrevyen hver dag siden 7. oktober, men knapt hørt om Yemen og tusenvis av rakettnedslag i Israel. Er NRK frakoblet virkeligheten?