VG

 

 

 

EKSISTERER: Jordens undergang blir spådd med jevne mellomrom. Foto: AFP

Her er dommedagsprofetiene som aldri slo til

(VG Nett) Bekymret for verden går under fredag? Les denne saken.

·         Lars Akerhaug

·         Vidar Enerstedt

lørdag 22. desember 2012 kl. 10:28



 

 

 

Bare det siste tiåret har verdens undergang blitt forutsagt en rekke ganger.

21. oktober 2011 spådde for eksempel pastor Harold Camping verdens undergang. Det var etter at han 21. mai samme år hadde spådd at det samme skulle skje, uten det helt store resultatet.

 

 

FEIL ETTER FEIL: Harold Camping har spådd dommedag en rekke ganger. Profetiet hans var, ifølge ham selv, en matematisk tolkning av Bibelen, der han har regnet ut at dommedagen vil skje 7000 år etter syndefloden Foto: AP

Den 89 år gamle pastoren ved Evangelical Church var brennsikker på at dette var dagen Jesus skulle komme tilbake for å dømme blant levende og døde. Bare sånn i tilfelle sendte VGTV direkte hele dagen. Dommedag lot imidlertid vente på seg.

Samme mann hadde flere feilaktige dommedagsspådommer på 1990-tallet. Så tok han altså pause, før comebacket i 2011. Professor Asbjørn Dyrendal ved institutt for arkeologi og religionvitenskap ved NTNU, tror kanskje den aldrende amerikaneren har spådd fra seg.

- På et eller annet tidspunkt er det mange som har hatt en lysende dommedagskarriere, men det tar noen år å få troverdighet igjen. En periode var han nok heller ikke så sikker, og fikk vel ikke regnestykket til å gå opp. Man må komme over og tygge skuffelsen i seg, samtidig som man beholder glød og interesse og finner en løsning man tror på. Men han er kanskje litt for gammel nå, sier Dyrendal.

Les også: Dommedagsprofeten i dekning

Regnefeil

Jehovas vitner har en rekke ganger spådd armageddon - verdens undergang. Først i 1878, så i 1914, 1918 og 1925. Den siste feilaktige meldingen om verdens undergang kom i 1975 og frem til denne datoen mobiliserte kirken til en mulig dommedag. I etterkant forklarte de at det var en regnefeil vedrørende fødselen av Adam og Eva som førte til at de tok feil om tidspunktet for vår tids endepunkt.

VGTV: Se utdrag fra dommedagen som ikke skjedde
Dommedagsprofet: - Jeg bommet på fem måneder

1. januar 2000: Sjelden har så mange dommedagsprofeter stått i kø som ved årtusenskiftet. Likevel var det ikke én av disse, men «År 2000-problemet» som fikk folk flest bekymret. Man fryktet en feil i datasystemene basert på et tosifret årstall hvor bare de to siste tallene ble brukt (som for eksempel '30' i '1930'). De to første tallene ikke ble brukt og dermed fryktet man overgangen til 2000-tallet.

Skrekkscenarioet var at elektrisitet, finanssektoren, sykehus, militære og kommunikasjon ikke ville fungere etter midnatt ved årtusenskiftet og frykten ble hisset opp i mediene. Også i Norge forberedte folk seg på det verste - der all infrastruktur i samfunnet ville rakne. Kanskje ble de litt sure da de skjønte at det hele gikk bra og at de forgjeves hadde gått glipp av den første nyttårsfesten i et nytt årtusen?

Senere i år 2000 meldte Richard Noone, forfatteren av boken «Is: Den ultimate katastrofen». Han hevdet at planetene denne dagen ville stå på linje. Dette skulle så føre til at is fra polene skulle strømme mot ekvator og utrydde livet på jorda. Heller ikke dette slo til.

 

Nostradamus, egentlig Michel de Nostre-Dame, 1503-1566, fransk astrolog og lege. Spådde verdens undergang i 1999. Foto:

I juli 1999 skulle dommedag komme over oss, ifølge 1500-tallsspåmannen Michel de Nostredame, best kjent som Nostradamus. Han hadde spådd at et meteorregn skulle signalisere den «strålende tilbakekomsten til Jesus Kristus».

«Det vil oppstå en solformørkelse så total at verden ikke har opplevd maken siden Kristi lidelser. Det vil skje forandringer av en slik art at man vil tro at jorden er slynget ut i det evige mørke», skrev han.

En slik solformørkelse skjedde faktisk også den 11. august, men kometen som så skulle vise seg, kom aldri.

 

 

Medieoppmerksomheten rundt den såkalte «dommedagsmaskinen» til forskerne i sveitsiske CERN førte også til ubegrunnet dommedagsfrykt. Foto: AP


Partikkelakseleratoren Large Hadron Collider, populært kalt dommedagsforsøket, ved Cern i Sveits, fikk enkelte til å tro at verden faktisk skulle gå under i det forskerne i 2008 forsøkte å gjenskape forholdene etter Big Bang. Det hele gikk imidlertid bra.

Noen endetidsprofetier har fått et svært tragisk utfall. 26. mars 1997 tok kultlederen Marshal Applewhile (38) med seg 38 medlemmer av UFO-sekten Heaven's gate i døden. De tok sitt eget liv i tro på at dette skulle gi dem plass på en UFO som skulle følge etter kometen Hale-Bopp som kultmedlemmene trodde skulle ødelegge jorden.

Saken fortsetter under bildet.

 

 

Rettsmedisinere tar vare på likene etter masseselvmordet til kulten Heaven's Gate som trodde verdens ende var nær. Foto: AFP


Den berømte og svært høyrevridde evangelisten Pat Robertson forutsa i 1976 at endetiden skulle starte i månedsskiftet oktober-november i 1982.

«Jeg garanterer dere at mot slutten av 1982 vil verden bli stilt til doms», sa Robertson. Han hevdet å ha blitt fortalt dette av Gud. I etterkant sto han også bak en rekke andre feilaktige spådommer. Blant annet hevdet han i 2006 at vestkysten av USA ville bli truffet av en tsunami, uten at dette slo til.

Om du skulle tro noe annet, er troen på dommedag ikke noe nytt fenomen.

Halleys komet viser seg på himmelen hvert 76. år. Den har flere ganger blitt tolket som et tegn på dommedag. I 1910 førte kometen til apokalyptisk massehysteri. Mange trodde kometen førte med seg en gass som ville forgifte hele atmosfæren.

Saken fortsetter under bildet.

 

 

Meteorregn etter Haley's komet lyser opp månen. Kometen har blitt tolket som et tegn på at endetiden er nær. Foto: AFP


I 1806 ble det stor oppstandelse i Leeds da en høne begynte å legge egg med påskriften «Kristus kommer» på alle eggene. Det hele ble imidlertid avslørt å være en bløff. Bløffmakeren hadde nemlig skrevet på eggene med syre som han så presset inn i den stakkars hønemora, som så måtte legge eggene på nytt.

1666 var et årstall som fikk hårene til å reise seg hos mange gudfryktige menn og kvinner i datidens Europa. Tallet 666 har blitt forbundet med Satan og den store bybrannen som i 1666 ødela store deler av London bidro ikke til å dempe frykten. London-beboere så på brannen som det første tegnet på Guds vrede mot synderne.

I år 79 før Kristus førte vulkanutbruddet i vulkanen Vesuv som blant annet ødela den ormerske byen Pompeii til at frykten for dommedag spredde seg. Den romerske filosofen Seenca hadde nemlig noen få år tidligere forutsagt at jorden ville gå under i røyk.

Saken fortsetter under bildet.

 

Den hvilende kjempen. Vesuv er en av verdens farligste vulkaner. Vulkanutbruddet som raserte pompeii i år 79. f.kr. førte til frykt for jordens undergang. Foto: Helge Mikalsen / VG


Professor Asbjørn Dyrendal har tidligere gitt ut boken «Dommedag: Verdens undergang før og nå». Historien om dommedag bygger på velkjente fortellinger, og så er det rett som det er folk som regner seg frem til når dette faktisk skal skje. Noen tror på utregningene, fordi de har tillit til de som står bak.

Dyrendal er klar på at også rasjonelt tenkende og tilsynelatende oppegående mennesker kan finne på å tro på dommedagsprofetier.

- Intelligente mennesker vil kunne rasjonalisere og spesielt la seg overbevise av tilsynelatende rasjonelle argumenter, sier han.

Listen over spådommer av dommedag er lengre enn lang. Men noen skaper mer oppstyr enn andre. Dyrendal trekker spesielt frem de mange spådommene om jordens undergang i forbindelse med årtusenskiftet. Men heller ikke da skjedde det noe.

(Kilder:VG, National Geographic, LiveScience, Mother Nature Network)

Artikkelen er over 11 år gammel.