THE BLACK SABBATH

 

Den Svarte Sabbaten

 

 

 

October 7, 2023 changed everything for Henrik Beckheim: "Became clear who the bad guys are"

 

7. oktober 2023 endret alt for Henrik Beckheim: – Ble tydelig hvem de onde er

 

 

 

7.10.jpg

 

 

As we reflect on the tragic events of October 7, 2023, our hearts are united in deep sorrow for the innocent lives lost and the suffering endured by the people of Israel. In the face of such unimaginable terror, we stand in unwavering solidarity with the nation of Israel, offering our prayers and support. May God bring comfort to the grieving, healing to the wounded, and protect those in harm’s way. We stand with Israel, now and always. #werememberoctober7

 

Israels ambassadør: Umenneskeligheten til Hamas forandret oss for alltid

For jøder i Israel og over hele verden er 7. oktober en påminnelse om et dypere historisk traume. Etter holocaust sverget verden «aldri mer».

 

real Christians.jpg

 

Amen.

 

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=b3fe85b7-7c19-56d5-adb1-19da5e81f57b&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=112&scaleup=1

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=c9d744a2-452e-5d83-9d88-6ebe89f40fd6&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

 

ISRAEL: På bildet ser vi to israelske kvinner, May og Lliach (etternavnene er ikke kjent) som besøker minnestedet til venninnen Tifret Lapidot som ble drept på Nova-festivalen 7. oktober 2023. 

 Klokken var 06.29. Fuglene hadde begynt å våkne denne sabbatsmorgenen. Terroristene hadde allerede vært våkne en stund.

Kommentar

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=84420c31-817f-5717-9cdd-303ea5203834&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=112&scaleup=1

Tarjei Giljeredaktør i Dagentarjei@dagen.no

Publisert: 07.10.2024 07:30Sist oppdatert: 09:15

De hadde klart å gjennomføre forberedelsene sine uten å bli oppdaget av den israelske etterretningstjenesten. Nå var de klare.

Noen timer senere begynte verden gradvis forstå at situasjonen var varig forandret. Rundt 1.200 drepte. Ikke som følge av at en bombe rettet mot militære ledere også rammet sivile. Ikke som følge av at en skarpskytter traff feil mål. De døde fordi noen ville det.

Kibbutzene nær Gaza-grensen var kjent for å huse noen av de mest forsonlig innstilte i den israelske befolkningen. Det hjalp dem ikke denne lørdagen.

Det vi så 7. oktober var ondskap satt i system på en måte vi heldigvis svært sjelden ser. Ut fra en del av skildringene som har kommet er det nærliggende å snakke om ren sadisme. Slik var Hamas' signatur.

Dagen har flere ganger referert beskrivelser av vold mot kvinner av en slik art at det er vanskelig å gjengi det, selv i tekstform.

Angrepene på Nova-festivalen alene etterlot seg et antall drepte som tilsvarer tre-fire ganger 22. juli-angrepene her hjemme. Dette var utilslørte terrorhandlinger.

Derfor gjorde det ekstra sterkt inntrykk å høre sjefredaktør Esther Solomon i den engelske utgaven av den israelske avisen Haaretz under Nordiske Mediedager i mai. Haaretz er ikke del av heiagjengen til statsminister Benjamin Netanyahu, for å si det forsiktig.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=7305ed4d-b15c-5881-b3eb-c2feef377ec4&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

HAARETZ: Esther Solomon ble intervjuet av Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen under Nordiske Mediedager i mai. 

Hun beskrev hvordan kroppene til noen av de drepte var i en slik forfatning at israelske myndigheter sendte arkeologer inn i kibbutzene for å se etter beinrester med sikte på å kunne identifisere ved hjelp av DNA.

Hun beskrev også, tankevekkende nok, hvordan skildringene av seksualisert vold fra Hamas har blitt møtt med skepsis. For Haaretz, forklarte hun, har det vært viktig å respektere beskrivelsene fra dem som faktisk var til stede og så Hamas' ugjerninger. Det hadde vært en fordel om flere hadde vist interesse for denne siden ved 7. oktober-angrepene.

Her hjemme tok det ikke mange dagene med medfølelse før det norske narrativet var tilbake i vante spor. Ja, det var trist og alvorlig det som skjedde 7. oktober, men det grunnleggende problemet i Midtøsten er visst fortsatt Israels politikk.

.

Det var og er påfallende hvordan vi her i landet virket mer interessert i å finne formildende omstendigheter og sympatiske trekk ved Hamas-bevegelsen enn i å stille grunnleggende spørsmål som:

Hvis jeg var en familiefar som bodde, for eksempel i byen Sderot, på uomstridt israelsk område, hva ville jeg ha gjort? Hvis jeg bodde i Tel Aviv og ønsket at barna mine skulle få vokse opp under trygge forhold, hva ville jeg ha gjort, stilt overfor en organisasjon som med åpne øyne initierer angrepet 7. oktober?

Jeg tror jeg ville ha tenkt at veien til forhandlingsbordet er ganske lang.

Derfor var det ikke til å undres over at det vakte sterke reaksjoner i Israel da Norge og et par andre land i mai gikk offentlig ut med anerkjennelse av en palestinsk stat. Selve standpunktet er ikke spesielt kontroversielt.

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=b618da3f-2443-5245-be1f-4e2661605d13&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

OSLO: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kunngjorde i vår at regjeringen ville anerkjenne Palestina. 

I et fremtidsscenario kjenner vi ikke til noe bedre alternativ til en varig politisk løsning enn to stater. Det er i hvert fall slik det har vært. Men å komme med denne erklæringen mens krigen pågår, er forunderlig naivt.

Den norske regjeringen måtte vite at man med dette ga Hamas den legitimiteten de ønsker seg for å vise at det er gjennom militær kamp at man kan oppnå noe overfor Israel.

Uten sammenligning for øvrig har tidligere Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg argumentert ut fra en motsatt logikk i krigen mellom Russland og Ukraina. Han har ikke villet gi Vladimir Putin og verden et inntrykk av at det lønner seg å bruke voldsmakt for å nå sine politiske mål.

Blant andre Sky News har meldt at tunnelsystemet under bakken på Gazastripen i omfang er større enn undergrunnsbanenettet i London. Vi bare aner hva dette må ha kostet, og hva disse pengene kunne ha blitt brukt til i stedet. Slik er også Hamas' signatur.

.

Denne opplysningen alene skulle være nok til å sette denne terrororganisasjonens identitet i perspektiv. De er en stående illustrasjon på bibelordet: «Fredens vei kjenner de ikke.»

Men det dominerende norske narrativet er heldigvis ikke uten nyanser. En av de offentlige stemmene som har forsøkt å forstå den israelske virkelighetsopplevelsen er professor Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo.

Likevel skrev hun i slutten av september i Dagens Næringsliv at «Israel kjører offensivt, og har jo overdrevet dette totalt i Gaza ved å rasere hele området. Det er neppe politisk lurt, og det er utenfor all proporsjonalitet – og det gir ingen politisk løsning.»

Hun mener den eneste mulige forklaringen på Israels strategi er at «den som bestemmer, statsministeren, vil ha krig for å unngå konsekvenser hjemme for seg selv.» Det er sterke ord, særlig når de kommer fra en som flere ganger har vist forståelse for Israels situasjon. Og de sier noe om at man kan støtte Israels grunnleggende rett til å stå opp mot Hamas, uten at man dermed må stille seg bak alt Israel gjør.

Til tross for legitim uenighet om Israels politiske og militære strategi, bør vi, nå om noen gang, ta oss tid til å minnes 7. oktober. Det finnes ikke noe forsvar for disse angrepene. Ingen formildende omstendigheter som kan rettferdiggjøre slik ondskap. Det bør også norske palestinavenner innrømme.

Dette var barbari, grusomheter og kalkulert terrorisme. Det faktum at rundt 120 gisler fremdeles befinner seg inne på Gazastripen sier sitt om Hamas-ledelsens brutale logikk.

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=bb7ad5e6-8c1f-559c-8174-e20865082d0e&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

BEGRAVELSE: Tami Metzger sørger i begravelsen til ektemannen Yoram Metzger 22. august i år. Han ble tatt som gissel 7. oktober i fjor, og liket ble funnet under en israelsk militæroperasjon på Gazastripen i sommer. 

De har fått den krigen de la opp til. Hatets onde sirkel har fått større omkrets.

De som taper aller mest på det er deres egen sivilbefolkning. Men for Hamas-ledelsen er det et underordnet hensyn.

Med både Hizbollah og Iran involvert, blir vi minnet om dybden i konflikten.

Ut fra terrorens forskrudde logikk viser situasjonen ett år senere at angrepet var vellykket. For barna i Gaza, og for barna i Israel, er situasjonen en helt annen.

Meninger

 

 

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=b3fe85b7-7c19-56d5-adb1-19da5e81f57b&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=112&scaleup=1

 

October 7, 2023 changed everything for Henrik Beckheim: "Became clear who the bad guys are"

 

7. oktober 2023 endret alt for Henrik Beckheim: – Ble tydelig hvem de onde er

 

 

 

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=aca7b609-95af-5ee7-a9c4-ba7d808e7397&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

PÅ LUFTA: Henrik Beckheim klargjør podkastutstyret. Foto: Hans Christian Bergsjø

 – Jeg fikk følelsen av at jeg måtte finne folket mitt, sier fotografen. I snart ett år har han belyst politisk ukorrekte tema i sin egen podkast.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=7ab3c38a-1b8a-5651-97c7-610ef53fbfe3&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=112&scaleup=1

Birgit Opheimbirgit@dagen.no

Publisert: 18.02.2024 12:31Sist oppdatert: 12:32

– For meg ble 7. oktober et slag i mellomgulvet.

Henrik Beckheim har alltid visst at han har jødisk bakgrunn. På den ene siden utvandret slekta fra Bratislava i Slovakia, via Wien og derfra til Norge. Den andre siden av familien er fra byen Kherson i Ukraina.

 

– Det har vært del av familiefortellingen, sier han.

Fraktet til Auschwitz

Til sagaen hører også det faktum at oldemoren ble hentet av Gestapo og norsk politi og fraktet med Donau til Auschwitz 26. november 1942.

– Dette har alltid vært «gamledager» og føltes så lenge siden, sier 39-åringen.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=d5a3e668-6d51-57e6-9a31-e88e3aa5bfda&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

 

TRAFF HARDT: Terroren 7. oktober ifjor traff Henrik Beckheim hardt og førte blant annet til at han jobbet med sin egen identitet som jøde. Foto: Hans Christian Bergsjø

– Tryggere sammen

Terroren i Israel for fire måneder siden traff ham hardt og på flere nivå. Med den økende antisemittismen i Europa gikk det opp for Beckheim at det som skjedde under andre verdenskrig kunne skje igjen.

Budskapet i butikkvinduet til Al salam Hijab & More i Oslo gikk ham ikke hus forbi: .«Du er ikke velkommen dersom du støtter (Israel)», stod det.

– Jeg fikk følelsen av at jeg måtte finne folket mitt. Vi er tryggere hvis vi står sammen, forklarer han.

– Stolt

Tobarnsfaren tok kontakt med det jødiske miljøet i Oslo og ble del av fellesskapet. Han leste seg opp på jødisk historie, kultur og tradisjon.

Han dykket også ned i sitt eget opphav, satte seg fore å finne ut hvem de var, forfedrene, og jobbet med sin egen identitet som jøde.

.

– Jeg er stolt av min jødiske bakgrunn, men må balansere dette mot risikoen forbundet med å si høyt at jeg er jøde. Det er synd at det skal være sånn, sier han.

– Har valgt å gjøre motsatt

Podkasten, som snart feirer ett år, er et «one man show».

Beckheim har ansvar for lyd og lys, klipping og utstyr og er den som prater med gjestene. Lenge. Så lenge at en rekker å vaske hele huset med podkasten på øret. Det er helt ok, mener han.

– Jeg fikk råd om å velge én nisje, rendyrke den og prate i maks 15-20 minutter. Jeg har valgt å gjøre motsatt. Jeg snakker med alle mulige mennesker, om ulike tema og ofte i mer enn tre timer.

– Søker sannhet

Han liker samtaler for samtalens skyld og kaller det han driver med for høyttenkning.

– Det er ikke perfekte svar. Jeg er ikke ute etter det. Jeg søker sannhet og mennesker som er ærlige og liker å ta ting på stående fot. Mennesker som vil by på seg selv.

Han har snakket om mannsrollen, kjønnsideologi, 7. oktober og Gaza, ultraprosessert mat, antisemittisme, ytringsfrihet, Gaza igjen, hjerneforskning, Gaza en tredje gang og en fjerde gang og en femte gang.

– Enkelt å si hvem som var de gode og onde

Beckheims grunnholdning er at han ikke uttaler seg om noe han ikke har peiling på. Konflikten mellom Israel og palestinerne, som enkelte omtaler som «alle konflikters mor», virket for kompleks til å ta stilling til.

7. oktober endret på alt det der. Det ble en linje i sanden, sier han.

– Det ble tydelig og enkelt å si hvem som var de gode og hvem som var de onde etter 7. oktober.

– Sadisme

Det var ikke snev av tvil i 39-åringens sjel om at Israel måtte forsvare seg mot Hamas og at myndighetene ikke kunne tillate at et nytt 7. oktober fant sted.

– En kan ikke gjemme seg bak at konflikten er vanskelig. Hamas drepte sivile og koste seg med det. De lo og filmet det de gjorde. Det er ikke bare terrorisme. Det er sadisme.

Beckheim mener Israel har 100 prosent rett til selvforsvar «mot ondskapen» og støtter landets rett til å utrydde Hamas.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=3c305b85-c81f-5a27-9d34-bacc12cd82a8&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

 

 

HJEM: Henrik Beckheim skal gå med dette smykket frem til alle gislene er kommet hjem. «Bring them home», er budskapet. Foto: Hans Christian Bergsjø

Har en samfunnskontrakt

– Dette er enkelt sett fra mitt ståsted, sier han og viser til samfunnskontrakten mellom innbyggerne og myndighetene i Israel som tilsier at de skal passe på land og folk.

– Det er det eneste stedet de kan være trygge og er hele poenget med staten Israel.

Han registrerer at det er vanskelig for nordmenn å tenke at krig kan være moralsk riktig når sivile dør.

.

– Folk er ikke vant med å forholde seg til den type tunge avgjørelser. Men for et folk som lever med at 10 000 raketter er skutt mot dem siden 7. oktober, er det annerledes. Alternativet for Israel er at folket legger seg ned og dør.

– Blir kontrær

Han er sterk motstander av konsensussamfunnet som han mener vinner terreng her til lands.

– Da er noe alvorlig galt. I et demokrati skal alle stemmer høres. Jeg blir kontrær straks noen er blitt enige om hva som skal være sant for alle.

Den samfunnsinteresserte mannen har også hatt tro som tema i podkasten.

– Det er åpenbart at vi lever på restene av judeokristne verdier, og at vi gjør det ufortjent.

– Mennesker blir objekter

Beckheim mener altfor mange tar godene i samfunnet for gitt; pressefriheten, ytringsfriheten, at en er uskyldig til det motsatte er bevist.

– Alt dette er fundert i at Gud skapte mennesket i sitt bilde, og at det derfor har noe hellig ved seg. For med en gang en tenker på mennesker som noe ikke-hellig, blir de objekter, og straks samfunnet behandler mennesker som objekter, så går det ille med dette samfunnet. Det blir relativistisk.

Mikrofon fremfor kamera

39-åringen har ingen formell utdannelse. Til det var han for rastløs. Han begynte på en bachelorgrad i statsvitenskap og menneskerettigheter, men hoppet av.

.

I 15 år har han vært fotograf og er selvlært på området. Han sier at han er vant til å belyse ting, og at podkast-prosjektet slik sett bare innebærer å bruke mikrofon fremfor kamera.

Det som fanger interessen hans der og da kommer i fokus, og han følger deretter magefølelse og intuisjon.

– Jeg måtte belyse 7. oktober fra det jødiske og israelske perspektivet og la alt annet til side for å gjøre det, sier han.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=c65f6bdb-7507-513a-a127-fb23739ee233&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

 

BELYSER ULIKE TEMA: Henrik Beckheim har byttet ut kamera med mikrofon. Foto: Hans Christian Bergsjø

– Ser på meg selv som agnostiker

Prosessen knyttet til å utforske forfedrenes tro har gjort ham mer jødisk, i alle fall kulturelt, forteller han. Beckheim deltar på sabbatsmåltider og arrangementer i regi av det jødiske miljøet, som panelsamtaler og feiring av høytider.

– Jeg tror det finnes en Gud og at det er mer mellom himmel og jord enn vi kan se i vår materielle verden. Jeg tror også at vi er moralske vesener og at det er et moralsk liv som leves parallelt med det fysiske livet.

Men der stopper det.

– Jeg ser på meg selv som agnostiker, forklarer han.

Vil til Israel

Alt israelfokuset til tross. Henrik Beckheim har aldri vært i landet ved Middelhavet.

.

– Jeg har veldig lyst til å dra, men må tenke risiko. Jeg forstår ikke hvordan flyene kan klare å manøvrere mellom rakettene som hele tiden sendes mot Israel.

 

____________________________________________________________________________________________________

Når jødedommen kastes ut av læreplanen

 

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=cec097f9-a2c1-5d49-a439-e290ff1cc3f8&function=cropresize&type=preview&source=false&q=75&crop_w=0.99999&crop_h=0.84428&width=1200&height=675&x=1.0E-5&y=0.0788

 

MÅ SKJULES: Den anonyme innsenderen forteller om norske jøder som gjemmer davidstjerne-smykket på grunn av økende antisemittisme. 

 Det er et paradoks at akkurat i det antisemittismen øker, da velger Norge å fjerne jødedommen fra skolens læreplan i faget Religion og etikk.

Debatt

Anonym jente, 18 åroppvokst i et jødisk/kristent hjemAnonym

Publisert: 12.09.2024 18:39Sist oppdatert: 18:39

Det er fortsatt færre jøder i Norge enn det var før holocaust. Det bodde omtrent 2.000 jøder i Norge før andre verdenskrig, i dag er det knapt 1.500.

Det virker som om folk glemmer antisemittismen som skjer i landet vårt i dag. For antisemittisme er ikke bare hatkommentarer og dødstrusler på nett.

.

Det har vært skudd mot synagogen i Oslo og tagging med «Hitler started it, we finished it» på Furuset t-banestasjon.

Konsekvensene av den voksende antisemittismen er at jøder skjuler davidstjernesmykkene sine, og de er ikke lenger åpne om at de drar til synagogen.

Vi nærmer oss tilstander som ligner tiden før og under andre verdenskrig. Det er skremmende.

At jødedommen har blitt fjernet som kompetansemål i faget Religion og Etikk på videregående skoler, er en hån, en skam og en straff mot jøder.

Det handler ikke om mangel på tid eller ressurser, for jødedommen har blitt fjernet fra kompetansemålene.

Det mest provoserende er at bøkene inneholder alle andre store religioner, som kristendom, islam, buddhisme, hinduisme og til og med mindre religioner eller bevegelser som Rafael-bevegelsen.

Det er først når man har kjent antisemittisme på kroppen at man virkelig forstår viktigheten av en jødisk stat.

Norge innfører ingen tiltak for å begrense antisemittismen som vokser i landet. I stedet straffes den ene jødiske staten i verden, det enste landet hvor jøder faktisk føler seg trygge.

Det er tydelig at utenriksminister Espen Barth Eide ikke støtter noen jødisk stat, men med nedtoningen av jødedom i skolens læreplaner virker det nesten som at de norske jødene skal straffes for måten man her til lands oppfatter den israelske staten.

Dagen kjenner innsenderens identitet.

Meninger

 

 

.

Nyheter

Ett år etter 7. oktober: Slik er livet på grensen til Gaza

 Kibbutz Negba har i 75 år vært selve symbolet på israelsk heltemot og kampen mot overmakten. Den 7. oktober ble hele dette bildet rokket til grunnvollen.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=8bedebca-3449-59af-ba27-6440ad0a442f&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=112&scaleup=1

Asgeir Ueland

Publisert: 05.10.2024 11:43Sist oppdatert: 11:44

 

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=152e52d7-f143-5f50-a8ab-5add56328bbd&function=cropresize&type=preview&source=false&q=75&crop_w=0.99999&crop_h=0.84428&width=1200&height=675&x=1.0E-5&y=0.0788

Etter 1948 lå kibbutzen knust, men den ble bygget opp til et ikon på israelsk overlevelse mot alle odds.

Ett år etter den blodige massakren 7. oktober er innbyggerne her ennå usikre på hva som blir den nye fortellingen om Israel.

I forbindelse med ettårsmarkeringen av Hamas’ terrorangrep 7. oktober 2023, besøker Dagens korrespondent enklaven rundt Gaza. Hva skjedde denne skjebnesvangre dagen, og hvordan har det endret de særegne samfunnene som befinner seg her?

Bakteppe av bomber

Amatzia Schneider ler og ler. Han har en smittende latter som nesten virker posttraumatisk. 83 åringen fra kibbutz Negba har sett sine kriger. Som barn ble han evakuert timer før det store slaget ved kibbutzen.

7. oktober gikk kibbutzen klar av massakren. Men siden den gang har lyden av den ubønnhørlige krigen i Gaza dannet et bakteppe for livet i kibbutzen som ble unnfanget sommeren 1939.

Og spørsmålene om fremtiden er mange.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=38536256-5b8b-5ccb-ad6d-b61c54a6ad66&function=cropresize&type=preview&source=false&q=75&crop_w=0.99999&crop_h=0.84428&width=1200&height=675&x=1.0E-5&y=0.0788

 

SISTE UTPOST: Fra det rekonstruerte tårnet får man fremdeles følelsen av at Negba er siste punkt på kartet. Virkeligheten er annerledes. 

Den muntre mannen viser oss kibbutzens museum, som han i dag styrer. Her kan han vise historien fra den dramatiske starten like før Andre verdenskrig.

I sentrum står fortellingen om et av de mest kjente slagene under den israelske uavhengighetskrigen som varte fra 1947-49.

Den gamle porten til Negev

INegba kan en på mange måter forstå hvordan Israel var før 7. oktober 2023. Bare én annen bosetting er grunnlagt lengre sør, men det var en fabrikk ved Sodoma. Det stedet er i dag uten fastboende, ikke som et resultat av mangel på rettskafne, men snarere av den økonomiske utviklingen sør for Dødehavet.

I den israelske folkloren har Negev vært viktig siden krigen i 1948: «Over Negev går høstsolen ned», skriver den israelske poeten Haim Guri i «Brorskapet». Diktet har i mange år vært selve symbolet på Israels uavhengighetskrig.

.

I det andre avsnittet skriver Guri om at det alt er gått ett år og at vi er få igjen.

Nå runger disse verselinjene som et ekko over Negev omtrent 75 år etter at de ble skrevet.

Den israelske fortellingen om krigen på slutten av 1940-tallet har lenge vært fortellingen om de få mot de mange. I 1948 bodde det om lag 600.000 jøder i det som ble den nye staten Israel, etter at FN stemte for å opprette staten.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=9c24fdc0-db39-5a5f-9a76-b4d15fa2ecea&function=cropresize&type=preview&source=false&q=75&crop_w=0.99999&crop_h=0.84428&width=1200&height=675&x=1.0E-5&y=0.0788

 

EVAKUERT: Amatzia Schneider har sett det meste. Han ble selv evakuert de skjebnesvangre dagene i 1948 

De få mot de mange

Historikerne i Israel har med årene korrigert bildet av «de få mot de mange» noe. Men fortellingen lever fremdeles sterkt i det brede lag av folket.

Her, i Negev, er slaget ved kibbutz Negba det viktigste i dette mytiske motivet.

For å forstå hva som gikk galt den 7. oktober 2023 må vi også forstå Negba. Det ligger en dyp historisk sammenheng mellom de to. Det er et dramatisk skille, kanskje et vannskille i historien til staten Israel.

Helter og utslettelse

Amatzia Schneider husker selv da han som barn ble evakuert fra kibbutzen i det de egyptiske styrkene nærmet seg faretruende.

Men da kibbutz Negba ble født hang en annen fare over Europa: Holocaust og utslettelsen av det jødiske liv i store deler av Europa. Negbas unge innbyggere kom til Israel i 1933, året da Adolf Hitler tok makten i Tyskland.

De fleste kom fra Polen. De var unge og ivrige, og tilhørte bølgen av unge marxister.

Den 12. juli 1939 mobiliserte de stort. I løpet av en natt hadde de satt opp et tårn med mur rundt, og Negba var et faktum på bakken. En osmansk lov sa at om det fantes et tårn og en mur, så var det en bosetning.

Kibbutzen ved Negevs port var en de siste i en rekke slike jødiske bosettinger. De ble etablert i periferien fra desember 1937 til oktober 1939. I det britiske mandatområdet Palestina foregikk det på denne tiden et stort arabisk opprør, først og fremst mot britene.

Opprøret ble brutalt slått ned da Den andre verdenskrig var i emning.

To måneder før katastrofen

Ide påfølgende årene etter opprettelsen av Negba ble hjemlandet deres okkupert, og store deler av deres familier der var døde. Noen i rene massakrer, andre som en del av den industrielle utryddingen av europeisk jødedom.

Amatzia Schneider setter på en propagandafilm fra 1939.

I den gamle filmen ser en Negevs beduiner komme å hilse på sine nye naboer. Det viser samspillet mellom folkene på denne tiden.

– På 1. mai var de alltid her og det ble markert med det største alvor, sier Schneider.

Kibbutzens ledere var folk som nesten religiøst trodde på brorskapet mellom folk under kommunismens røde faner. I Negba hang det et portrett av Stalin i den felles matsalen frem til diktatorens død i 1953.

Kampene

Da deres russiske forbilde døde var det alt gått fem år siden Negba gikk fra å være et sted i periferien til en myte i den israelske historien.

Etter evakueringen av barn og flere kvinner, mobiliserte Negba alle sine folk til slag. To egyptiske bataljoner var på vei. Og harde kamper fulgte. I Negba var det alle mann og kvinner til våpen. De klarte å holde egypterne ute og ble til slutt berget av tropper til IDF som kom dem til unnsetning.

Lærdommen fra Negba

Tilbake lå en totalt smadret kibbutz.

– Negba var mer ødelagt enn kibbutzene rundt Gaza, sier Drori Lamdan om er «han som vet alt» ifølge Schneider.

– De er mange som har kommet her det siste året og spurt hvordan vi gjorde det i ettertid. Om det er mulig å fortsette. Hvor lang tid det tar å gjenoppbygge, fortsette Lamdan.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=3b089660-8d60-5db3-b6e0-d75e0122e43f&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

1948: Drori Lamdan fortetter at flere spør hvordan vi klarte å komme oss i gang igjen i 1948. 

Selv om Negba ikke ble rammet 7. oktober ligger stedet knapt 20 minutters kjøring unna terrorens terreng utenfor Gaza.

De siste året har innbyggerne bidratt der de kan. De har tatt imot folk og huset de som stod igjen uten hus og hjem etter 7. oktober.

Demografien peker mot fred, eller?

Lamdan, han som vet alt, er en av flere pensjonister som samles daglig i det som kalles «parlamentet». Her sitter Negbas gamle garde og løser verdensproblemer hver morgen klokken 10.

Til tross for at de kommunistiske sympatiene nærmest er utdødd, så tilhører de fleste som samler seg rundt bordet sentrum-venstresiden i Israel.

David Tzviel, som lenge har sittet og hørt på Drori Lamdans utlegginger, byr på sin analyse av fremtiden for det konfliktherjede området.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=cf9fd981-3217-5afb-b49b-6a55ceb39165&function=cropresize&type=preview&source=false&q=75&crop_w=0.99999&crop_h=0.84428&width=1200&height=675&x=1.0E-5&y=0.12946

 

FRED:David Tzvieli mener at folkeveksten i Gaza og på Vestbredden vil tvingefram freden. 

– Jeg tenker sånn: Da vi tok Gaza i 1967 bodde det 350.000 der. Nå bor det 2,2 millioner, om noen år vil det bo 4 millioner der. Demografien vil gjøre sitt. Vi kan ikke fortsette å styre over palestinerne på sikt, verken i Gaza eller på Vestbredden.

– Det var heller ikke noen som trodde på fred med Egypt da vi kriget i Yom Kippur-krigen (i 1973). Men den kom.

Samtalen dreier naturlig nok inn på Benjamin Netanyahu og om også demografien spiller en rolle i hvordan hans side kan fortsette å styre fremover. Det er en del av en annen artikkel i denne serien.

20 minutts avstand

INegba ligger en fredet gravlund fra 1948. Amatzia Schneider viser oss rundt. Vi ser navn på unge og litt eldre.

Historien som fortelles er enkel: Alle mann til våpen. Fienden slått tilbake med heltemot.

.

Kort tid etter ble hele Negev, sør til det som i dag er Eilat, tatt som ved et under.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=bf7b34c2-8d78-5e9e-b4a7-4ac1de35c0ea&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=100&scaleup=1

Les også

Sjømannspresten var i Israel da det smalt 7. oktober: – Kjente i magen at her er det krevende å være

Kibbutzen som en gang var det sørligste punktet på kartet over jødiske bosettinger ligger i dag omtrent midt i landet geografisk. Det historien om Negba viser var at Israel vitterlig kunne være en trygg havn for alle jøder som var forfulgt i verden.

Slutten på en æra?

Og slik føyer historien om Negba seg inn i den israelske eller sionistiske fortellingen. Det er bare i Israel at man kan være 100 prosent trygg.

Så kom 7. oktober og på få timer ble denne fortellingen pulverisert.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=6fd71421-5472-5e4f-b730-51d426d512b1&function=cropresize&type=preview&source=false&q=75&crop_w=0.99999&crop_h=0.84428&width=1200&height=675&x=1.0E-5&y=0.15572

 

FREMTIDSHÅP: Negba har opplevd vekst de siste årene og unnbyggerne ser lyst på fremtiden. Her er barnehagen ute på tur. 

Mens krigen pågår, er det vanskelig å fastslå hvordan den nye fortellingen blir.

En ting er sikkert: Det må bli en blanding av heltemot, som i Negba, og av massakrer som i Europa noen år før slaget.

Kloakk som fremtidshåp

Terroren 7. oktober har gjort mange israelere usikrere på hva som vil skje fremover. Men Amatzia Schneider peker ut mot landskapet og de åpne markene ved Negba.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=1bc538ac-351b-5170-859a-f89e5c17eda8&function=hardcrop&type=preview&source=false&q=75&width=1200&height=675

 

GRAVLUND: Amatzia Schneider snakker med Dagens korrespondent, blant gravene fra 1948. 

– Se der. Der bygger de en stor rørledning som skal frakte kloakk fra kystbyene. Vi bruker omtrent all kloakk, renset, i landbruket her sør. Grunnvann er det mindre av nå enn i 1948, men det er slike nyvinninger som gir håp, sier han.

Israels første statsminister David Ben Gurion, som ledet landet gjennom den lengste krigen tilbake i 1947-49, hadde en visjon om at ørkenen skulle blomstre. Den visjonen ble styrket da en opprettet kibbutzer rundt Gaza fra og med 1949.

Hva kommer etter Negba?

Er Negba bare et minne fra historien? På veien sørover og inn i massakren 7. oktobers etterdønninger er det alt reist minnesmerker som vitner om nettopp det. De døde fra 1948 har alt blitt til jord.

Israels døde fra 7. oktober kan du fremdeles se ansiktene på – på midlertidige minneplater. Negba ble den dagen redusert fra en heltemodig fortid, til en nåtid vi ikke ennå helt forstår.

I kibbutzene rundt Gaza er minnene friskere og nyere, men hos noen er de preget av blackout fra den dagen som endret Israel for alltid.

Og det er denne overgangen vi må forstå for å forstå hva som har skjedd etter 7. oktober. Metaforisk var den dagen et farvel til den heroiske kampen mot overmakten.

Et farvel til Negba.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=4e490de2-7a50-5584-a7d1-eac9607cd1bc&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=100&scaleup=1

Les også

Irans øverste leder: Angrepet mot Israel 7. oktober i fjor var berettiget

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=42126a50-239f-5227-85b5-3265760099ef&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=100&scaleup=1

Les også

Palestinakomitéen inviterer til markering 7. oktober. – Helt smakløst

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=402c729b-c3e1-5a40-ba18-227b10cf44db&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=100&scaleup=1

Les også

Politiet stiller med droner og helikopter under markering i Bergen

Reportasje